U bent hier
Voorlopig geen buurtinformatienetwerken in Roosdaal
Sinds 2010 kan je een buurtinformatienetwerk (BIN) oprichten. Dat is een samenwerking tussen buurtbewoners en politie, waarbij ze elkaar op de hoogte houden van wat er gebeurt in de buurt. BIN’s zijn daarmee een waardevolle bron van informatie voor de veiligheidsdiensten. Bovendien werken ze ontradend. Maar in Roosdaal is er nog steeds geen enkel buurtinformatienetwerk actief.
Drie jaar geleden diende N-VA-gemeenteraadslid Veerle Stassijns nochtans een voorstel in om het draagvlak voor BIN’s in Roosdaal te onderzoeken. Sindsdien kwam zij daar in de gemeenteraad regelmatig op terug, maar steeds kreeg zij een weinig zeggend antwoord. Volgens de burgemeester is er in onze gemeente geen nood aan dergelijke initiatieven en is er geen interesse bij burger en handelaar.
BIN’s in buurgemeenten zijn al succesvol
“Nochtans lezen wij regelmatig in de krant over inbraakplagen en -pogingen in onze gemeente”, zegt Veerle Stassijns. “Uiteraard moet iedereen te allen tijde waakzaam zijn, maar in onze buurgmeenten spelen BIN’s al een belangrijke rol in het veilighiedsbeleid. Het gaat dan over de strijd tegen inbraken, maar ook tegen kleine, hinderlijke straatcriminaliteit of de recente vernielingen op kerkhoven.”
In onze politiezone TARL, waarvan de burgemeester nota bene de voorzitter is, werden al vier BIN’s opgericht. Ze hebben dan ook een positieve impact op de veiligheid, wakkeren de waakzaamheid van de burger aan en versterken het sociale netwerk in de straten en wijken.
N-VA vraagt: investeer in buurtinformatienetwerken
De N-VA-fractie roept daarom de burgemeester, die verantwoordelijk is voor veiligheid en preventie, op om ook in Roosdaal BIN’s een kans te geven. We stellen onder meer een uitgebreide informatiecampagne voor bij zowel de politiediensten, de bevolking als de handelaars.