Veiligheid op het jaagpad

Op 3 juni 2021, over deze onderwerpen: Pamel, Politie - Veiligheid

De laatste maanden bereikten ons verschillende verontrustende berichten over de veiligheid op het jaagpad langs de Dender.

Ondanks het minder goede weer wordt die ‘veilige’ fietsverbinding naar Ninove en Geraardsbergen veel gebruikt door recreanten. In de eerste plaats is het jaagpad een dienstweg voor waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg. Onder het motto ‘Het jaagpad is er voor iedereen’ roept die alle gebruikers op tot wederzijds respect. Helaas gaat niet iedereen op dezelfde manier met die aanbeveling om. De voorbije maanden gebeurden er verschillende ongelukken op het jaagpad. Bij een van die ongevallen moest zelfs een beroep gedaan worden op een medisch interventieteam. Wat een gezellig uitstapje naar Ninove moest worden, eindigde op de spoedafdeling van een Aalsters ziekenhuis. Daar moest het slachtoffer zelfs een schouderoperatie ondergaan.

Via de Piezelstraat en een verbindingswegje (Schuit) hoopten twee zussen veilig het jaagpad te bereiken. Dat was echter buiten een roekeloze fietser gerekend die uit de richting Ninove kwam. Terwijl een van de zussen met haar fiets nog volledig op het verbindingswegje stilstond, werd zij daar aangereden door de wielertoerist. Beiden vielen daarbij op de grond. Nadat de wielertoerist zijn fiets had vrijgemaakt riep hij de van pijn kermende vrouw nog na ‘Het zal wel gaan zeker?’, en zette zijn weg verder.

Uit het antwoord van de bevoegde schepen konden we opmaken dat er geen lijst bestaat met de ongevallen die zich het laatste jaar hebben voorgedaan, simpelweg omdat ze niet worden aangegeven bij de politie. “Wij raden iedereen die betrokken raakt bij een ongeval op het jaagpad aan om dat te melden via pz.tarl [at] police.belgium.eu of het nummer 101. Op die manier worden de gevaarlijke situaties in kaart gebracht en kan de waterwegbeheerder er bij toekomstige werken rekening mee houden”, zegt fractievoorzitter Linda Van den Eede.

Uit goed ingelichte bron vernamen we tot slot dat het traject Liedekerke-brug Okegem zal worden verbreed. Dat kan de veiligheid van de fietsers alleen maar ten goede komen. We hebben ondertussen stappen ondernomen om ook het traject OkegembrugNinove te laten verbreden, zodat ook daar de veiligheid wordt verhoogd. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is