Reflecterende huisnummers: een wereld van verschil

Op 4 juni 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Politie - Veiligheid, Ruimtelijke Ordening - Wonen

Op de gemeenteraad van mei stelde de N-VA voor om ieder huis in Roosdaal een reflecterend huisnummer te bezorgen. De meerderheid was ons voorstel wel genegen, maar stelde voor om het enkel te bezorgen aan mensen die het aanvragen.

Wat ons betreft is dat een onnodig omslachtige manier van werken, maar beter dat dan niets. Fractievoorzitter Linda Van den Eede: “Op momenten dat iedere seconde telt en hulpdiensten zeer snel bij het correcte adres moeten zijn, komt het vaak voor dat er geen of slecht leesbare huisnummers zijn. Daardoor verliezen hulpdiensten enorm veel tijd.” Daarom is een huisnummer dat goed zichtbaar is vanop de openbare weg ook verplicht. Die verplichting werd destijds opgenomen in de algemene politieverordening van de gemeente Roosdaal. “Iedere eigenaar of huurder van een gebouw of woning, gelegen langs de openbare weg, moet dit voorzien van een, door de gemeente toegekend, huisnummer. Elke bewoner is verplicht het door de gemeente ter beschikking gesteld model te gebruiken en het goed zichtbaar te houden”, zo luidt het reglement. In de praktijk stelde de gemeente de groen-witte huisnummers al lang niet meer ter beschikking, en voldeed zo niet meer aan haar eigen politiereglement.

“Wij zijn ervan overtuigd dat de gemeente nog altijd het goede voorbeeld moet geven”, zegt Linda Van den Eede. “Daarom gingen we op zoek naar een hedendaagse oplossing voor het probleem. Hulpdiensten rekenen tevens op een goede zichtbaarheid. ’s Nachts en bij slecht weer zijn gewone huisnummers moeilijk leesbaar. Na wat opzoekwerk trokken de reflecterende modellen onze aandacht. We zijn blij dat ons voorstel om de veiligheid te verhogen werd aanvaard.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is