N-VA vraagt fraudeonderzoek naar buitenlandse bezittingen

Op 10 april 2021, over deze onderwerpen: Burgerzaken, Gemeenteraad, OCMW - Sociale zaken

De regel is duidelijk: heb je al een eigendom, dan heb je geen recht op een sociale woning. Op voorstel van N-VA Roosdaal kunnen sociale verhuurders fraude met buitenlandse eigendommen voortaan makkelijker opsporen.

Sociale huurwoningen moeten worden voorbehouden voor wie er effectief recht op heeft. Wie een sociale woning huurt, mag niet tegelijkertijd een eigen woning bezitten; niet in het binnenland en ook niet in het buitenland. De controle op binnenlands onroerend bezit is voor de sociale verhuurder vrij eenvoudig, maar voor buitenlandse eigendommen is dat niet zo makkelijk.

Vlaams minister Matthias Diependaele heeft daarom een overeenkomst gesloten met private onderzoeksbureaus die gespecialiseerd zijn in onderzoek naar onroerende goederen in het buitenland. Wie een sociale woning verhuurt, kan daar zonder administratieve rompslomp een beroep op doen. Om ook de financiële drempels maximaal weg te nemen, voorziet minister Diependaele een subsidie voor de sociale verhuurders die van deze mogelijkheid gebruikmaken. Tijdens de gemeenteraad van maart vroeg N-VA Roosdaal het schepencollege al om in te gaan op die overeenkomst. “We wensten dat het college ons op de hoogte zou houden van de voortgang van dit dossier”, zegt gemeenteraadslid Linda Van Huylenbroeck. “De bevoegde schepen leek ons alvast bereid om onze vraag te behandelen.”

Een maand later zette de N-VA het voorstel nogmaals op de agenda. De gemeenteraad ging ermee akkoord. “Niemand kan aanvaarden dat iemand die huizen of percelen bezit, aanspraak kan maken op een sociale woning. Deze vorm van fraude moet dan ook maximaal worden aangepakt, zowel in binnen- als buitenland. Zo kunnen sociale woningen terechtkomen bij wie er echt nood aan heeft”, besluit gemeenteraadslid Wendy Godaert.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is