Voorstel van 2013
De doelstellingen van een BIN worden volgens de omzendbrief van 10 december 2010 onder meer als volgt omschreven: “Het veiligheidsdoel verhogen, de sociale cohesie versterken, het bewustzijn van het belang van criminaliteitspreventie verhogen, het voorkomen van criminaliteit, het bewerkstelligen van een samenwerking tussen burger en politie op vlak van informatie-uitwisseling …”

De N-VA diende in 2013 reeds een voorstel in om het draagvlak voor BIN’s te onderzoeken en een uitgebreide informatiecampagne op poten te zetten. We kwamen tijdens de verschillende gemeenteraden regelmatig terug op dat onderwerp, maar ons voorstel kon op weinig hoorngeschal rekenen.

In 2017 namen we het heft in eigen handen

Omdat wij op de hamer wilden blijven kloppen en er destijds al een aantal inwoners waren die interesse toonden, organiseerden we in 2017 zélf een informatieavond met een aantal sprekers en praktijkvoorbeelden om de bewoners te informeren. Het duurde tot 2018 vooraleer er op gemeentelijk vlak na veel oppositiewerk van onder meer N-VA-raadsleden Veerle Stassijns en Linda Van Huylenbroeck schot in de zaak kwam en er alsnog een subsidiereglement werd goedgekeurd om de oprichting van BIN’s te stimuleren met een jaarlijkse subsidie van 200 euro.

Dit jaar eindelijk actie

Het duurde nog tot juni 2024 voor de gemeente in samenwerking met de politiezone TARL en Brandweerzone Vlaams-Brabant West een informatieavond zou inrichten rond veiligheid (naar aanleiding van de recente inbrakenplagen). De schouwburg van het Koetshuis was goed gevuld en al gauw bleek dat er opnieuw interesse was voor de oprichting van BIN’s.

Eind juni werd het subsidiereglement aangepast en BIN’s kunnen vanaf heden rekenen op een toelage van 500 euro per jaar. We hopen dat de verkregen informatie en de subsidie voor onze inwoners een stimulans zijn om over te gaan tot de oprichting van een BIN.