Minder mobiele mensen niet welkom op Roosdaalse begraafplaatsen?

Op 1 november 2016, over deze onderwerpen: Burgerzaken, Milieu - Omgeving - Energie


Tijdens de gemeenteraad van eind september stelde de N-VA-fractie voor om op de begraafplaats in de Lostraat het hoofdpad volledig te verharden om het zo voor personen met een rolstoel of rollator makkelijker te maken het graf van een overleden familielid of vriend te bereiken. De meerderheid houdt echter de boot af.


In haar inleiding stelde N-VA-fractievoorzitter Linda Van den Eede voor om dit project als een proefproject te beschouwen om het nadien ook op de andere begraafplaatsen te kunnen uitvoeren. In ons voorgelegde agendapunt kreeg het college van burgemeester en schepenen ook de opdracht om uit te zoeken in welk materiaal dit best kon uitgevoerd worden en dit binnen een redelijke termijn van twee maanden.


Argumentatie CD&V snijdt geen hout
De meerderheid liet weten te worstelen met de termijn van twee maanden. Dit vonden ze, gezien een te krappe personeelsbezetting op de technische dienst, een veel te korte periode. We kunnen begrip opbrengen voor die bezorgdheid en om het voorstel toch een kans te geven boden wij aan om de termijn te verlengen tot 6 maand. Daarna eiste CD&V dat die toegankelijkheid ook op alle andere begraafplaatsen moest gerealiseerd worden. Daar hadden wij, gezien wij dit zo in onze inleiding hadden gesteld, nog veel minder problemen mee. Maar enerzijds verkondigen dat er een te krappe personeelsbezetting is en anderzijds toch alle werken ineens willen uitvoeren bewees hoezeer de meerderheid met dit voorstel verveeld zat.


Schaakspel ten koste van de begraafplaatsen
Dat politieke spelletjes voor de meerderheid in Roosdaal nog steeds prioritair zijn ten opzichte van het beoordelen van goeie voorstellen op hun merites, mocht duidelijk blijken uit het schouwspel dat volgde. Een CD&V-amendement, nietszeggend en zich vooral tot niks engagerend, werd door de meerderheid uiteraard goedgekeurd. Op die manier werd ons concrete en goede agendapunt vervangen door wat nietszeggend gewauwel dat de optimalisering van de begraafplaatsen op de Griekse kalender plaatst. Je zou toch denken dat ze dan hun eigen versie tenminste goedkeuren, maar niets daarvan: het volledige agendapunt werd weggestemd. Een bedenkelijke manier van werken, of het nu bewust was of niet.


Wachten tot Sint-Juttemis
Als u nog eens problemen hebt met de toegankelijkheid van de begraafplaatsen, weet u nu tenminste dat de meerderheid dit wel in orde zal brengen. Al moet u daarvoor waarschijnlijk wachten tot Sint-Juttemis.”
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is