Kortetermijnvisie CD&V behandelt niet alle inwoners gelijk

Op 1 december 2013, over deze onderwerpen: Financiën - Begroting, Mobiliteit - Openbare Werken

Omdat ook in Roosdaal alle woningen moeten aangesloten worden op een gescheiden rioleringsstelsel besliste de gemeente tijdens de vorige legislatuur om alle afkoppelingsen aansluitingskosten uit de gemeentekas te betalen. Een deel van die kosten zou gerecupereerd worden op de BOT- en VEW-bijdrage die de inwoners op hun waterfactuur betalen. De afkoppelingen worden uitgevoerd wanneer er werken aan de straten zijn.

Tijdens de gemeenteraad van oktober besliste de meerderheid nu om terug te komen op de beslissing dat de gemeente de kosten zou dragen. Alle CD&V-raadsleden stemden om vanaf 2014 nog voor maximaal 1 000 euro tussen te komen in de kosten. CD&V-schepen Segers haastte zich om het in de kranten voor te stellen alsof Sinterklaas zijn ronde dit jaar een maand vroeger had ingezet.

Wrange nasmaak

Het beloofde geschenk was wel mooi verpakt maar de inhoud zal nog heel wat inwoners een wrange nasmaak bezorgen. Volgens diezelfde schepen Segers kunnen de kosten van die afkoppelingen immers oplopen tot 10 000 euro. Dan is die 1 000 euro eerder een pleister op een houten been. En als je weet dat die afkoppelingskosten niet noodzakelijk samenhangen met de grootte van de woning of de inkomsten van de eigenaars, dan is dit ook nog eens een asociale maatregel.

N-VA-fractieleider Linda Van den Eede: “Dit is weer een staaltje van de kortzichtige politiek die door CD&V wordt gevoerd. We beseffen dat die afkoppelingen een flinke hap uit het gemeentebudget halen. Maar wanneer je beslist om als gemeente een uitgave ten laste te nemen, dan moet je daar minder dan een jaar na de verkiezingen niet op terugkomen. Een genomen beslissing moet ervoor zorgen dat alle inwoners op gelijke manier behandeld worden. Ik heb namens de N-VA nog een poging gedaan om de pil te verzachten door voor te stellen dat de gemeente voortaan toch de helft van de kosten zou betalen, maar ook dat kon niet voor de CD&V-raadsleden. Zij stemden zonder blikken of blozen ook dit voorstel weg.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is