Het Roosdaalse energie- en klimaatplan

Op 27 april 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad, Milieu - Omgeving - Energie

Roosdaal keurde in 2015 de Burgemeestersconvenant 2030 en de bijhorende verbintenissen goed. Daarmee engageert de gemeente zich om de uitstoot van CO2 op haar grondgebied tegen 2030 met minstens 40 procent terug te dringen ten opzichte van het referentiejaar 2011 en om haar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. In het voorgelegde Lokaal Energie- en Klimaatactieplan (LEKP) werden doelstellingen en acties voorzien om tot de gevraagde reductie te komen en om de gevolgen van de klimaatverandering te temperen.

Dossier is niet rijp

Gemeenteraadslid Wendy Godaert focuste zich op een tweetal concrete acties om aan te tonen dat dit dossier niet rijp is en opnieuw grondig besproken moet worden. “Binnen de actie ‘aangepast parkeerbeleid’ zal de gemeente Roosdaal inzetten op het aanleggen van autoluwe pleinen in de kernen en het aantal parkeerplaatsen beperken of verplaatsen naar de rand. Wij hopen dat onze handelskernen niet zullen leeglopen en dat de lokale middenstand in die plannen betrokken zal worden. De gemeente wil ook inzetten op het promoten en stimuleren van het openbaar vervoer. Wij vinden een verruiming van het aanbod een beter plan”, zegt ze. “De bouwmeesterscan (een tool die lokale besturen in staat stelt een diagnose te laten opmaken van de ruimtelijke en beleidsmatige sterktes en zwaktes) is voor ons alvast een eerste stap om te kunnen oordelen waar wij als gemeente het best kunnen op inzetten. Die bouwmeesterscan wordt, in tegenstelling tot in Liedekerke, in Roosdaal dan weer niet opgenomen.”

En het resterende budget?

In de periode 2020-2025 werd voor het LEKP een bedrag van bijna 7,4 miljoen euro ingeschreven. Wat daarvan nog overblijft voor de periode 2023-2025 wordt niet meegedeeld. Linda Van den Eede (fractievoorzitter N-VA): “Zeg nu zelf: als nergens in het document terug te vinden is wat er van het initiële voorziene bedrag nog overblijft en hoe dat bedrag over de verschillende posten verdeeld is, dan is het moeilijk om met kennis van zaken keuzes te maken. Wat elk van die 180 acties zou kosten vinden we nergens terug. Wanneer wij een keuze moeten maken dan weten wij graag welke centen daar tegenover moeten staan. Bij de aankoop van pakweg een wagen of tv is het financiële plaatje voor u toch ook belangrijk?” Dat de meerderheid lichtzinnig omgaat met de centen van de Roosdaalse inwoners is hun verantwoordelijkheid. Wij willen ons voor elke uitgave kunnen verantwoorden bij de belastingbetaler. We staan met onze fractie volledig achter duurzame initiatieven die onze uitstoot kunnen verminderen, maar niet met een blanco cheque. Omwille van die onduidelijkheden hebben de N-VA gemeenteraadsleden zich, samen met de voltallige oppositie, onthouden tijdens de stemming.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is