U bent hier
Het nieuwe uniforme politiereglement: mag er inspraak zijn?
Eind december stond de goedkeuring van het nieuwe politiereglement op de agenda van de gemeenteraad. “We vragen al sinds de vorige legislatuur om het verouderde politiereglement aan te passen en bij te sturen. Dat het tijd was om in actie te schieten, besefte ook het toenmalige college: de vier TARL-gemeenten zouden een uniform politiereglement opstellen. Inspraak zou daarbij op zijn plaats geweest zijn. Maar niets was minder waar”, zegt gemeenteraadslid Wendy Godaert.
Sinterklaas bracht nieuw reglement
Het verbaast niemand dat de vier betrokken gemeenten een eigen dynamiek hebben. Een uniform reglement opstellen zou dus geen gemakkelijke taak worden. Het liet daardoor even op zich wachten. Maar op 6 december speelden de raadsleden van de vier TARL-gemeenten Sinterklaas. Ze brachten een vrijblijvende toelichting over het ontstaan en de idee ervan, het algemeen beleid, de structuur en de specifieke artikelen in het nieuwe reglement. Hoe dat concreet aangepakt zou worden in de gemeenten kwam niet ter sprake. Het nieuwe reglement zou geagendeerd worden op de gemeenteraden van december om in januari in voege te gaan. Wij gingen ervan uit dat het op dat moment slechts een werktekst was.
Onze visie
Wat we van de tekst vonden? We misten enkele belangrijke artikels en sommige passages moesten aangepast worden om correct te zijn. Ook het taalgebruik mocht wat hedendaagser. Sommige artikels werden letterlijk overgenomen uit wetteksten en andere artikels – die even relevant zijn – werden weggelaten. Het reglement zoals het voorlag, kon daarom helaas niet op onze goedkeuring rekenen. Enkele voorbeelden: Er is geen passage over overnachten en kamperen, terwijl dat voor onze gemeente wel relevant is. Er zijn artikels over geluidshinder, maar niet over lichtpollutie. In de passages over honden aan de leiband werd geen uitzondering gemaakt voor blindengeleidehonden. Er wordt gesproken over gevaarlijke loslopende honden, maar niet over niet-gevaarlijke loslopende honden of dieren. Nochtans een vaak terugkerend onderwerp in de socialemediaberichten over onze gemeente.
Geen inspraak
“N-VA Roosdaal wilde graag die toevogingen bespreken, maar de heilige man wilde snel terug naar Spanje. Het gevolg? Het reglement werd snel en zonder enige inspraak van de raadsleden van de oppositie doorgevoerd. De toevoegingen die wij voorstelden zijn ook van toepassing op de andere TARL-gemeenten. Inspraak was geen verkeerde keuze geweest”, zegt Wendy Godaert.