Vrouwen aan de macht in Roosdaal

Op 16 oktober 2012

Bovendien haalden de vrouwelijke kandidaten ook de meeste stemmen. Het onderlinge duel tussen zetelend burgemeester Christine Hemerijckx (CD&V) en haar grote uitdager Linda Van den Eede (N-VA) eindigde op een overwinning voor Hemerijckx. Zij haalde 1.512 voorkeurstemmen tegenover 1.093 voor Van den Eede. In al dat geweld moest Karla Muylaert (Open VLD) met 222 bolletjes achter haar naam het hoofd buigen, maar ze hielp haar partij wel aan een zetel.

'Ik ben eerlijk gezegd verrast', zei Christine Hemerijckx zondagavond. 'Het waren geen gemakkelijke verkiezingen.' Daarmee doelde ze op de vele controversiële dossiers waarmee ze de laatste maanden te maken kreeg. Uit al die dossiers wist Linda Van den Eede en haar partij garen te spinnen. 'Dat is ons ook gelukt, maar de andere oppositiepartijen waren te zwak.'

Zij wilde immers niets liever dan de meerderheid breken. Daar is ze niet in geslaagd en dat smaakt ondanks de negen zetels toch een beetje zuur. Vooral omdat er geen grotere tegenpolen bestaan dan de leading lady's van de CD&V en N-VA. De kans dat beiden nog ooit door dezelfde deur kunnen is heel klein na het roosincident van een paar jaar geleden.

Van den Eede stak niet onder stoelen of banken dat ze vond dat de positie van de burgemeester onhoudbaar was. Maar Hemerijckx pikte de aanhoudende en volgens haar onterechte kritiek op haar persoon niet. De kiezer heeft eigenlijk geen partij gekozen, want beiden vergrootten hun score.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is