U bent hier
Raadslid beschuldigt oppositielid van chantage
De zaak Johan Linthout (CD&V) dreigt met de beschuldiging van chantage uit te groeien tot een nieuw soapverhaal. Alles begon vorig jaar met een klacht van vier gemeenteraadsleden van de N-VA. Zij stelden dat Johan Linthout was ingeschreven op een fictief adres. Er volgde een onderzoek door de Raad voor verkiezingsbetwistingen. Zijn conclusie was dat 'geen enkel element erop wijst dat Johan Linthout daadwerkelijk zijn hoofdverblijfplaats heeft in Roosdaal.' Waarop ze zijn mandaat als OCMW-raadslid vervallen verklaarden. De uitspraak kwam er in december, rijkelijk laat dus. Maar ondertussen was Linthout verkozen tot gemeenteraadslid. Het was meteen duidelijk dat de uitspraak van de Raad hem als een zwaard van Damocles boven het hoofd zou hangen. Op 2 januari, nog voor de installatievergadering, was het volgens eigen zeggen al zo ver. 'Ik werd door mevrouw Van den Eede (N-VA) opgebeld', zei Linthout tijdens een door de burgemeester Christine Hemerijckx bijeengeroepen persconferentie.
'Ze wilde me spreken. Om 17.30 uur was ik bij haar thuis. Daar deed ze mij een voorstel. Ze vroeg me om voor de verkiezing van de OCMW-raadsleden voor Kristof Cooreman te stemmen. Zoniet zou ze opnieuw klacht indienen tegen mij. Ik heb de burgemeester nog voor de gemeenteraad op de hoogte gebracht en natuurlijk voor mijn partij gestemd. Ik ben geen overloper.' Tot opluchting van burgemeester Hemerijckx, die een dergelijke praktijk in niet mis te verstande bewoordingen hekelde. 'Hier wordt de man gespeeld en niet de bal. Ik ben blij dat Johan gekozen heeft voor zijn partij en niet voor zijn eigen politieke carrière.'
Wie belde eerst?
Linda Van den Eede ontkent dat ze Linthout gechanteerd heeft. 'Eerst en vooral heeft hij mij opgebeld en niet omgekeerd', stelt ze klaar en duidelijk. 'Dat gebeurde nog voor Kerstmis. Hij vroeg me uitdrukkelijk geen klacht in te dienen na zijn eedaflegging als gemeenteraadslid. In ruil zou hij tijdens de legislatuur geregeld met de N-VA meestemmen. Binnen de CD&V waren ze volgens hem niet bepaald happy met zijn onverwacht mooie score. Nog volgens hem zagen ze liever andere kandidaten de postjes inpikken dan 'een gewone arbeider'. Op 2 januari hebben we elkaar inderdaad opnieuw gesproken. Hij herhaalde zijn vraag en zijn belofte, waarop ik stelde dat hij het dan maar eens moest bewijzen door op een N-VA-kandidaat voor het OCMW te stemmen. Ik laat het aan het oordeel van de lezer over of dit nu al dan niet chantage is zoals ze bij CD&V maar al te graag beweren. Trouwens, wie heeft hier wie benaderd?' zegt Linda Van den Eede.