Oppositie legt gemeenteraad stil

Op 18 december 2010

De opkomst voor de gemeenteraad van Roosdaal was donderdagavond sowieso al niet groot. In totaal daagden na verloop van tijd tien raadsleden van de meerderheid en vier leden van de verschillende oppositiepartijen op. "Aan dat aantal kwamen we pas na verschillende opschortingen", zegt Linda Van den Eede (N-VA). "De gemeenteraad was ook al later begonnen omdat we aanvankelijk zelfs niet met genoeg raadsleden waren om aan de wettelijke eisen te voldoen."

Ondanks de magere opkomst van de raadsleden verliep alles tot punt zeven vrij vlot, maar bij punt acht -dat handelde over de vacature van een voltijdse bestuurssecretaris- doken er problemen op. "Het college van burgemeester en schepenen had voor deze nieuwe betrekking bijkomende aanwervingsvoorwaarden geplaatst", zegt Van den Eede.

Nieuwe datum

"Vervolgens hadden ze dit punt enkel ter bekrachtiging op de gemeenteraad gezet. Maar het college weet goed genoeg dat er bij het toevoegen bijkomende aanwervingsvoorwaarden eerst overlegd moet worden met de gemeenteraad. De oppositie voelde zich voor de zoveelste maal gepasseerd en we zijn zonder veel woorden naar buiten gestapt. De voorzitter kon op dat moment niets anders dan vaststellen dat de raad niet meer in aantal was om verder te vergaderen en de gemeenteraad werd meteen gesloten. Op die manier kon ook de begroting voor 2011 niet gestemd worden waardoor een nieuwe gemeenteraad nog dit jaar zal moeten samengeroepen worden.

Burgemeester Christine Hemerijckx (CD&V) dramatiseert de zaken niet.

"Op de volgende gemeenteraad zullen we het punt als beslissing zetten en niet als bekrachtiging", zegt ze. "Meer woorden maak ik er niet aan vuil. Wanneer de gemeenteraad zal doorgaan maken we eerstdaags bekend. Er is nog geen nieuwe datum."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is