U bent hier
Hemerijckx wil tweede termijn
Cijfermatig gezien zit CD&V, en dus ook burgemeester Hemerijckx, behoorlijk gebeiteld. De partij heeft 12 van de 21 zetels in de gemeenteraad en op één persoon na werd de top 10 van stemmenkanonnen in 2006 ingevuld door christendemocraten. Dat 'buitenbeentje' daar was Linda Van den Eede, die met 744 voorkeurstemmen weliswaar nog steeds flink de duimen moest leggen voor de 1.106 stemmen van Hemerijckx. Anno 2012 is er een en ander veranderd. Van den Eede behaalde haar niet onaardige score binnen Ons Roosdaal, een kartel met sp.a. Hoewel ze toen samen 6 zetels veroverden, kiest N-VA nu ook in Roosdaal voor de solovlucht.
Rozenaffaire
De strijd tussen de twee kandidaten voor de sjerp heeft ook een persoonlijk kantje. Van den Eede ontpopte zich de voorbije jaren tot de grootste criticus van Hemerijckx en eiste zelfs haar aftreden na de beruchte rozenaffaire. Van den Eede kreeg enkele jaren geleden verscheidene anonieme briefjes vol verwensingen nadat ze op de Vlaamse feestdag gele rozen uitdeelde aan de inwoners. Enkele van die briefjes bleken afkomstig van Christine Hemerijckx, die ook mea culpa sloeg. "Iemand die zich met zoiets bezighoudt, kan toch niet aan de macht blijven?", zegt Van den Eede. "Als iemand van onze partij zich daar schuldig aan zou maken, dan zou die politiek plaats moeten ruimen. Ik vind het dan ook straf dat Hemerijckx nu nog opnieuw opkomt."
Hemerijckx ligt naar eigen zeggen niet wakker van het incident, maar kan evenmin leven met de aanhoudende beschuldigingen van Van den Eede. "De echt grove beledigingen die zij ontving, kwamen niet van mij", aldus Hemerijckx. "Wat ik wél gedaan heb, gaf ik toe. Maar als ik nu opvallend veel stemmen minder behaal, dan overweeg ik een klacht wegens laster en eerroof tegen iedereen die me openlijk van dat grove taalgebruik beschuldigd heeft."
Hemerijckx wil dan ook op haar beleid afgerekend worden. "Ik wil vooral een goede burgemeester zijn en vind dat ik dat de voorbije zes jaar ook was", zegt ze. Bij de oppositie valt voornamelijk te horen dat er te weinig inspraak voor de inwoners is. Bij ingrijpende projecten, zoals de plaatsing van windturbines, de sociale woonwijk in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek en het RUP Pamel-Centrum zouden de inwoners voor voldongen feiten staan. "Ik merk ook dat mensen in vergelijking met enkele jaren geleden meer inspraak willen", bevestigt Hemerijckx. "En dat krijgen ze ook als het van ons afhangt. We willen zeker beroep doen op de burgers, die dan mee vorm kunnen geven aan bepaalde projecten. Dat is logisch en kan via adviesraden of werkgroepen."
Hoewel het erop lijkt dat CD&V en N-VA het gros van de stemmen onderling zullen verdelen, is een samenwerking na de verkiezing onwaarschijnlijk. "De bereidheid van CD&V om met ons een coalitie aan te gaan, is zeer klein", zegt Van den Eede. "Ik heb uit CD&V-hoek wel al vernomen dat er verschillende scenario's besproken zijn met andere partijen, behalve de onze." Hemerijckx wil niets kwijt over coalities. "Daar doe ik voor de verkiezingen geen uitspraken over", besluit ze.