Burgemeester was afzender scheldrozen

Op 18 augustus 2010

In Roosdaal in het Pajottenland is de bevolking al dagen compleet in de ban van een bizar politiek detectiveverhaal. De N-VA bezorgt er elk jaar gele rozen aan die inwoners die op 11juli de Vlaamse vlag hebben buitenhangen. De dag erna vond N-VA-voorzitter Linda Van den Eede telkens weer zo'n geknakte, gele roos terug op de oprit van haar woning, vergezeld van weinig fraaie teksten.

De N-VA-voorzitter raakte dat gedoe beu. Ze zette dit jaar enkele speurneuzen op de zaak omdat ze intussen zeer sterke vermoedens had in de richting van één bepaalde persoon. De N-VA-speurders merkten één van de rozen door een minuscule kopspeld in de bloem te steken en zagen hun vermoedens enkele weken geleden bevestigd toen de gemerkte roos opnieuw voor de deur van de N-VA-voorzitter belandde. Haar of zijn naam zou de N-VA op 1 september bekend maken, al lekte meteen uit dat het om een vooraanstaand lokaal CD&V-politicus ging.

De CD&V-afdeling van Roosdaal is de N-VA nu te snel af. Het kon ook niet anders. De voorbije dagen was er in de partijrangen haast een heksenjacht ontstaan op de onbekende briefjesschrijver, waarbij de beschuldigingen over en weer vlogen.

Zo schreeuwde de plaatsvervangende burgemeester Wim Goossens (CD&V) -Hemerijckx was toen met vakantie- vorige week van de daken dat niemand hem moest verdenken, 'want ik hang nooit een Vlaamse Leeuw buiten.' Tijdens een tumultueuze fractievergadering van de partij maandagavond bekende burgemeester Christine Hemerijckx dan dat zij de briefjes had geschreven. Verbijstering alom.

'Ik neem mijn verantwoordelijkheid op voor het schrijven van twee anonieme briefjes aan het adres van de N-VA-voorzitter', herhaalde Hemerijckx gisteren aan de telefoon. Zij is de auteur van de boodschappen aan Linda Van den Eede dat die 'doorn in het oog van de N-VA is' en dat 'wij uw politieke verkleuring van onze feestdag niet nodig hebben.'

Geen ontslag

De burgemeester, die over de affaire gisteren een persbericht rondstuurde, bezwoer ons dat de twee andere briefjes die bij de N-VA-voorzitter arriveerden -waaronder het fijnzinnige Ge kunt uw bloemen in uw gat steken- niet van haar hand zijn. 'Iedereen die mij kent, weet dat mijn taalgebruik niet van die aard is', aldus Hemerijckx, aan haar eerste ambtstermijn als burgemeester bezig is.

Ontslag nemen doet de burgemeester niet. Ook excuses zijn volgens Hemerijckx, voor haar politieke carrière een turnlerares, niet nodig. 'Ik kreeg die N-VA-roos op mijn privé-adres. Ik heb als privépersoon gereageerd. Op het kaartje van de N-VA stond geen afzender, vandaar dat ik ook niet de moeite nam om mijn uitspraken te ondertekenen.' Hemerijckx laakt ook de detectivepraktijken van de N-VA. 'Als burgemeester krijg ik pakken haatmail. Maar ik probeer daar geen politieke munt uit te slaan.'

De N-VA gelooft geen snars van het verhaal van de burgemeester. 'Het handschrift op al die briefjes lijkt wel heel erg op elkaar,' zegt N-VA-voorzitter Linda Van den Eede. 'Ik vraag me nu af wat erger is: een burgemeester die bekent dergelijke anonieme briefjes te hebben verstuurd, of zoals ze nu doet, er nog eens over liegen ook.'

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is