Verkoop bouwgronden gemeente loopt moeizaam

Op 1 december 2013, over deze onderwerpen: Financiën - Begroting, Ruimtelijke Ordening - Wonen

Tussen de Poelkstraat en de Ninoofsesteenweg (daar waar vroeger het Rode Kruis en jeugdhuis Splinter waren), liggen vijf gemeentelijke bouwgronden te koop. Een eerste poging tot openbare verkoop liep met een sisser af. Niemand van de zeven aanwezigen bleek geïnteresseerd.

Fikse stap

De N-VA opperde al van bij de start van dit dossier (tijdens de vorige legislatuur) een alternatief voor de gronden. De locatie is ideaal gelegen om een kleinschalig project op vlak van sociale woningbouw te ontwikkelen. Men kan daar makkelijk een achttal, mogelijks zelfs tien sociale wooneenheden realiseren en op die manier een fikse stap zetten richting realisatie van het sociaal objectief waar de gemeente moet aan voldoen. Tegen 2023 moet de gemeente immers voldoen aan de streefcijfers (78 sociale huurwoningen, 34 sociale koopwoningen en 2 sociale kavels) opgelegd door de Vlaamse Overheid.

Kleinschalig

Dat is in onze visie een pak beter dan megaprojecten opzetten, zoals in O.L.Vr. Lombeek, waar men tientallen sociale wooneenheden op een uithoek van de gemeente wil concentreren. Dat zet niet enkel de buurt onder druk, maar ook de sociale mix gaat verloren. Sociale wooneenheden moet men op kleine schaal trachten te integreren over het volledige grondgebied van de gemeente.

Liever snel geld

De site in Poelk leent zich uitstekend voor zo’n kleinschalig project, niet in het minst wegens de nabijheid van het openbaar vervoer. Allicht opteerde het schepencollege nog maar eens voor een kortetermijnpolitiek: snel geld boven een duurzame visie op de ruimtelijke ordening. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is