Pastorie Pamel: kopen lijkt voordeliger dan erfpacht

Op 9 mei 2023, over deze onderwerpen: Financiën - Begroting, Gemeenteraad, Pamel

Omwille van plaatsgebrek in het gemeentehuis, huurt het gemeentebestuur al enkele jaren kantoorruimte in het proefcentrum Peerenbosch in Pamel. Intussen werd beslist om ook het personeel van het OCMW te betrekken bij de algemene reorganisatie van de werkplaatsen… dus, een nog groter plaatsgebrek.

Verschillende scenario’s deden de ronde om het personeel zoveel als mogelijk onder één dak te krijgen: een uitbreiding op de eerste verdieping van een nieuw te bouwen handelszaak naast het gemeentehuis, de verbouwing van de loods achteraan het gemeentehuis, de verhuis naar de (leegstaande) pastorie van Pamel, …

Het is dat laatste scenario dat het meeste perspectief bood op korte termijn en dus werd een schattingsverslag aangevraagd. De CD&V-meerderheid opteerde voor een erfpachtovereenkomst van 30 jaar en legde het dossier voor aan de gemeenteraad. Toen we met onze N-VA-fractie dit dossier grondig onder de loep namen, kwamen we tot de conclusie dat aankoop van het gebouw heel wat voordelen bood tegenover een erfpacht.

We maken hieronder even de vergelijking tussen een erfpacht en een eventuele aankoop.

vergelijking tussen erfpacht en aankoop pastorie Pamel
 

Erfpachtovereenkomst

Pastorie Pamel

Aankoop

Pastorie Pamel

Bedrag? 8.965 euro per jaar, met jaarlijkse indexatie. In totaal dus een uitgave van minstens meer dan 310.000 euro.  397.184 euro
Wanneer te betalen? Jaarlijks Eenmalig
Wat? Enkel het gebouw Gebouw en grond
Verbouwingen? Enkel binnen het huidige bouwvolume Ook buiten het huidige bouwvolume mogelijk
Kosten verbouwingen? Voor de gemeente Voor de gemeente
Verdere afspraken? overdracht over 30 jaar. Geen verdere afspraken nodig, want gemeente is eigenaar.

 

Linda Van den Eede (fractievoorzitter N-VA): “Toen ik namens onze fractie ons standpunt op de gemeenteraad voorlegde, bleek duidelijk dat het college niet over een mogelijke aankoop had nagedacht. Burgemeester Goossens en bevoegd schepen De Bethune beweerden tijdens de discussie dan maar gauw dat de kerkfabriek het gebouw niet wenste te verkopen. We hadden de verslagen van de Kerkraad echter grondig doorgenomen en nergens konden we dergelijke beslissing terugvinden.”

Een goedkope leugen, zoals enkele minuten later blijkt. “Plots zwaaide de bevoegde schepen met zijn GSM waarop stond dat de Kerkfabriek niet wou verkopen. Voor ons was dat de duidelijke bevestiging dat over een eventuele aankoop nooit werd gesproken. Op onze vraag hoe één lid van de Kerkfabriek dergelijke beslissing binnen de 5 minuten kan nemen, bleef hij het antwoord schuldig”, aldus Linda Van den Eede.

We geven grif toe dat de gemeente de Kerkfabriek niet kan dwingen tot een verkoop, maar in deze had de gemeente wel een zeer belangrijke sleutel in handen. De Kerkfabriek vroeg (en kreeg) immers een investering van 30.000 euro om nog maar eens een studie over de kerk van Pamel te laten opmaken. Met een verkoop zou de Kerkfabriek dat makkelijk zelf kunnen financieren.

Omdat goeie ideeën soms wat rijping van de geesten vraagt, vroegen we om dit dossier een maand uit te stellen om alle opties grondig te bekijken. Dat in de erfpachtovereenkomst zelfs geen mogelijke (tussentijdse) aankoopformule was voorzien, deed immers ook bij enkele CD&V-raadsleden de wenkbrauwen fronsen.

Helaas, het gezond verstand bleek opnieuw zoek en een verdaging van het dossier werd geweigerd. Een duurzame, financieel interessante en gedragen oplossing kreeg op die manier geen kans. De stemming leerde dat CD&V en Roosdaal Anders ‘voor’ stemden, terwijl N-VA en Groen tegen stemden. Begrijpen, wie kan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is