Geld voor restauratie molen Kapitein Zeppos

Op 6 augustus 2011

"Het gaat om een historisch waardevolle site waarvan de restauratie in fasen werd aangepakt", legt minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, uit.

"Eerst is de molen gedemonteerd en maalvaardig heropgebouwd. Dit is een publiekstrekker tijdens zonnige weekeindes. Nadien zijn de stallen en schuur gerestaureerd en herbestemd tot museum en bezoekersruimte. Nu zullen de binnen- en buitenwerken van de voormalige molenaarswoning volledig worden gerestaureerd."

Op de site zijn niet alleen de molen en de molenaarswoning bewaard gebleven, maar ook een complex van stallen en een schuur.

De Hertboommolen zou gebouwd zijn in 1391 en kent sindsdien een grillige geschiedenis. De houten staakmolen met open voet is gelegen langs de Molenkauter en in Roosdaal en verre omstreken beter bekend als de 'Zepposmolen'. Daarmee wordt verwezen naar de legendarische jeugdreeks uit de jaren zestig die grotendeels in en rond de molen werd opgenomen.

Tragische molen

Tot dan noemde de plaatselijke bevolking hem de 'Tragische Molen' omdat er drie moorden werden gepleegd op twee verschillende tijdstippen.

Op nieuwjaarsdag 1745 werd molenaar Peeter Van Lierde vermoord. De Oostenrijkse successieoorlog woedde en de arme man werd overvallen door leden van de bende van Jan de Lichte.

Op 22 april 1917 werden bij een tweede roofmoord molenaarszus Leonia Walravens en de molenaarsknecht vermoord. Eén van de overvallers kreeg wroeging en zorgde ervoor dat de molenaar zelf in leven bleef.

Maar de naam was 'gemaakt' en zou pas dankzij de televisiereeks veranderen en een minder kwalijke weerklank krijgen. Omdat die naam bij de jongere generatie niet meer gekend is, herstelde huidige eigenaar Jozef Van Waeyenberge de oude benaming in eer.

Hertboom verwijst naar het grote open weiland waaraan de molen grenst.

Het was ook Van Waeyenberge die in 2001 de opdracht gaf om de molen maalvaardig te herstellen.

Die was in de zomer van 2000 nog volledig gedemonteerd. In 2002 werd de molen onder massale belangstelling weer in gebruik genomen.

Vakantiewoningen

De restauratie van de molenaarswoning is voor minister Bourgeois geen eindpunt.

'Daarna komen er drie kleine vakantiewoningen. Dat wordt dus een extra troef voor het toerisme in het Pajottenland,' aldus de minister.

De Hertboommolen wordt maalvaardig gehouden door vrijwilligers en is enkel op afspraak te bezichtigen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is